torsdag 14. juli 2011

Til ettertanke

Veldig mange av oss er utrulig flinke til å se det negative i alt rundt oss. Uansett om det er ting som skjer, andre mennesker, jobb, ja uansett hva. Og av de er veldig mange flink til å spre alt de hører eller trur de vet videre.
Vil ikke påstå at jeg er noe flinkere enn andre, selv om jeg ofte sitter og irriterer meg når noe bare fortelle om andre personer i et heller negativt lys.
Uansett kom over et kjempe flott blogginnelgg for en mnd siden som jeg synes bør deles.
Artikkelen leste jeg første gang inne hos Helen Saevik Fasjon Blog, Helen skriver om mye forskjellig og er virkelig verd et besøk.
Her kommer artikkelen vi alle bør ha i bakhodet før vi snakker om andre :)

Slik stopper du sladder, rykter og baksnakking :

I antikkens Hellas var Sokrates ...kjent for å sette kunnskap høyt.
En dag traff en bekjent den store filosofen og sa:
«Vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?"
"Vent litt," svarte Sokrates. "Før du forteller meg noe, ønsker jeg at at du lar det passere gjennom en liten test. Den kalles trippel filter test."
"Trippel filter?"
 "Det stemmer," fortsatte Sokrates.
"Før du forteller meg noe om min venn, kan det være en god idé å ta et øyeblikk og filtrere det du skal si. Det er derfor jeg kaller det trippel filter test. Det første filteret er sannhet. Har du forsikret deg om at det du skal fortelle meg er sant? "
"Nei," sa mannen, "faktisk har jeg bare hørt om det."
"Greit," sa Sokrates. "Så du vet egentlig ikke om det er sant eller ikke. La oss nå prøve det andre filteret, filteret om godhet. Er det du er i ferd med å fortelle meg om min venn noe bra? "
"Nei, tvert imot ..."
 "Så," fortsatte Sokrates, " " du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant. Du kan fremdeles bestå prøven, fordi det er ett filter igjen: filteret om nytten. Er det du vil fortelle meg om min venn til noen nytte for meg? "
"Nei egentlig ikke ...??" "Vel," konkluderte Sokrates, "hvis det du vil fortelle meg hverken er sant eller godt eller enda til nyttig, hvorfor fortelle meg det i det hele tatt?"

Ønsker dere alle en hærlig torsdags kveld !!


1 kommentar: