torsdag 3. april 2014

Folkehøgskole - statstøtte eller ikke ?Leste med triste øyne innlegget fra unge høre der de mener at statsstøtten til folkehøgskolene bør kuttes, siden de er usikre på hvilken akademisk kvalifikasjoner det vil gir elevene som benytter et år til å lære seg å hekle ....
At det kommer fra et ungdomsparti håper jeg viser at dette er ungdommer som snakker før de har satt seg inn i hvor viktig folkehøgskolene egentlig er og hva de gjør for personene som går der.
Med tanke på hvor stor dropp ut % vi har i fra videregående skole burde det virkelig være et varsku om at ensidig fokus på det teoretiske ikke fungerer for en stor andel av befolkningen.
Det er no en gang slik at mindretallet av oss er akademikere.

Erfaringsmessig er det vel slik at de fleste av oss forstår ting lettere som man har fått prøve ut praktisk. Og selv om folkehøgskolene kan ha linjer som ikke helt går hand i hand med hva elevene vil velge eller har vært gjennom på videregående skoler, så velger de fleste en linje ut fra interesse på samme måte som de velger utdanningsløp.
F.eks valgte flesteparten av dem som gikk hestelinjen på folkehøgskolen jeg gikk på å utdanne seg innen landbruket. Flesteparten av dem som går musikklinjen i lag med nevøen min har enten gått eller har søkt seg inn på Musikk, dans og drama.
Så jeg vil egentlig si at jo folkehøgskolene gir en akademisk fordel for elever om de går videre etter et endt år, uansett om de skal gå videre innen videregående opplæring eller høyere.
Samtidig finnes det mange linjer som vil hjelpe elevene med å takle hverdagen og det livet de har. Eks på egne bein (Soltun fhs), livstil (Jeløy folkehøgskole) samt veldig mange skoler har linjer som går på å lære norsk samt norsk kultur og historie.
Det viktigste vil jeg si er at elevene blitt mer bevist hvem dem er, hva de ønsker av livet sitt og hva som skal til for å komme dit de ønsker.
Man lærer å samarbeide noe de fleste arbeidsgivere setter høgt.
Man lærer solidaritet, noe de fleste av oss har godt av.
Man lærer seg livet, ganske enkelt.

Jeg påstår at hadde mange flere folkehøgskoler vært åpne for ungdommer under 18 år, samt at ungdomsskolene hadde vært mye flinkere til å sette seg inn i hva de er og anbefale et år på folkehøgskole, ville dropp prosenten på videregående skole ha falt betraktelig.

Jeg gjør dette ut fra meg selv og andre jeg kjenner som har gått folkehøgskole.

Selv var jeg utrolig skolelei.
Teori var et herk som jeg slet utrolig mye med.
Jeg slet med liten selvtillit og tro på at jeg betydde noe. Noe som nok er ganske typisk for veldig mange ungdommer.

Året på folkehøgskole var det mest aktive jeg har hatt, selv om jeg trudde det kom til å bli et hvileår da jeg søkte.
I løpet av noen mnd lærte jeg å stole på meg selv, lærte å se hva og hvem som egentlig var viktig i mitt liv, jeg ble fokusert på hva jeg ville, jeg lærte å tørre stå opp for mine meninger, jeg lærte at det ikke var farlig å dumme seg ut, jeg lærte å samarbeide med alle slags mennesker, jeg lærte å tolerere forskjeller +++
Er garanter mange flere ting jeg lærte. Men det viktigste var at jeg ble forandret, jeg ble mer voksen om du vil.
Jeg gikk videre på videregående med et pågangsmot jeg ikke trodde jeg hadde i meg, fokuset på hva videregående skole betydde hadde fått en helt annen mening. Pågangsmotet og fokuset har jeg tatt med meg videre i livet og har hjulpet meg i mange faser.

Hadde jeg ikke fått det året på folkehøgskolen, ville sjansen vært stor for at jeg hadde tilhørt dropp ut %  fra videregående. Eller at jeg har endt 3 år med masse fravær og utrolig dårlige karakterer.

Så kanskje koster folkehøgskolene litt på budsjettet men helt ærlig så koster alternativet mye mer.

Så kjære unge høyre, i de fire vestlandsfylkene Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
Sett dere inn i hva folkehøgskolene er, hvor mange forskjellige linjer de har og hvor mange forskjellige arenaer de egentlig hjelper til på. Sjekk ut hvordan forskningen er på forskjellen på elever som har gått folkehøgskole og de som ikke har gått det.
Så kanskje dere vil innse at støtten ikke bør kuttes men heller økes.
For ingen av oss ønsker vel at denne muligheten kun skal være for de privilegerte i samfunnet ?!?!

2 kommentarer:

 1. Kunne ikke blitt mer enig med deg. Bra skrevet :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Toril :)
   Synes det er utrolig synd at så få ser verdien i folkehøgskolene

   Slett