mandag 21. desember 2015

21. desember 2015I dag er den mørkeste dagen her nord, i morgen snur sola kl 4.48 og vi går lysere tider i møte.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet.

Det er gjort mye i religionens navn, kristningen av Norge er en av dem. Og uansett om man tilhører den ene eller andre religionene eller velger å ikke tilhører noen. Er det en sannhet at religionen har og er opphav til mye ufred. Noe som er utrolig synd, siden alle religioner har en plattform som bygger på fred og fordragelighet.

Eldste guttunge begynte å snakke om hvorfor vi i Norge kaller disse helligdagene for Jul her om dagen, mens resten av verden gjerne har et navn som viser til religionen.
Selve navnet jul stammer jo fra norrønt jól, fra den opprinnelige norrøn offerfeiringen av midtvinterdagen, som var lagt til 12. januar.
Håkon den gode påbød på 900-tallet at landet skulle feire jul den 25. desember, samtidig med når den kristne høytiden ble feiret over hele Europa, og søkte å stoppe det hedenske offerritualet, som en del av en politisk prosess i å kristne Norge. Derfor fikk den kristne høytiden overta det gamle navnet «jul».

I dag har jeg valgt ut sangen All I want for Christmas is my two front theeth med Spike Jone & His city Slickers
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar